Богати американци, имащи намерение да укрият свои банкови сметки и да избегнат плащането на данъци върху скрити активи, са били подпомагани от швейцарската банка UBS AG и от лихтенщайнската LGT Group, според доклад на комисия на щатския Сенат, информира Bloomberg.

UBS е укрила около 17.9 млрд. долара на 19 000 заможни американци, които не са декларирали притежанието на определени активи пред данъчните служби в САЩ, се казва в доклада на постоянната подкомисия по разследванията на Сената. LGT, която е собственост на управляващата в фамилия в Лихтенщайн, е поощрявала една „култура на потайност и измама'', зачислявайки кодови имена на американски клиенти, според подкомисията.

UBS е открила хиляди сметки в Швейцария, които са собственост на американски клиенти, в които има активи за милиарди долари и не са декларирани пред американските данъчни власти, според доклада, който се разпростира на 114 страници.

Щатските власти и регулаторни органи разследват базираната в Цюрих UBS, която оказва съдействие. Бивш банкер от UBS се призна за виновен миналия месец по обвинение за оказване на помощ на милиардер да укрие данъци. LGT е в центъра на данъчен скандал, по който текат разследвания в повече от 10 страни. Те започват, след като бивш служител на LGT продава на германските власти крадена информация за тайните сметки.

И двете банки са пренебрегнали сключването на споразумения за оказване на помощ на данъчните власти в САЩ да проследят чуждестранните активи на техни американски клиенти, се казва в доклада. Банкерите успявали да привлекат заможните американци като клиенти, като местели средствата им в чуждестранни дружества, които не подлежат на данъчно облагане, за да прекъснат директните връзки до истинските собственици на активите, според доклада.

LGT използвала подобни компании в държави и територии с облекчени данъчни режими като британските Вирджински острови, за да покрие следите на средствата, премествани в клиентски сметки, е заявил банков служител пред комисията. От банката инструктирали служителите да използват публични телефони, когато се свързват с клиентите, за да затруднят проследяването на разговорите до Лихтенщайн.

И докато офиса на LGT в Лихтенщайн е управлявал активи на стойност 7 млрд. долара през 2001 и 2002 г., разследващите органи не са успели да определят какво количество от тях са принадлежали на американски клиенти, според доклада. Нито една от прегледаните сметки не е била декларирана пред щатските данъчни власти.

От UBS съобщиха че сътрудничат на Министерството на правосъдието за разкриването на това дали банката е помагала на американски клиенти да укриват данъци, както и на разследване на щатска комисия по ценни книжа и борси относно това дали банката е пропуснала да се регистрира като брокер-дилър или инвестиционен съветник.