Банковата система в Европа засега не е заплашена от финансовата криза, която разтърсва САЩ с фалита на Lehman Brothers , но това налага по-предпазливо отношение към перспективите за растеж, заяви Ернест-Антоан Сейер, президент на Конфедерацията на европейския бизнес Business Europe, цитиран от АФП.

Никой не очаква затрудненията на Lehman Brothers да доведат до системна криза в сектора, макар такъв риск не може да се изключен напълно, добави Сейер.

"Доколкото е известно, в момента в Европа нито една банка не се намира в опасност, макар случилото се да се отразява тежко върху резултатите на някои от тях”, допълва той.

Президентът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан също предупреди да не се създава паника, макар че самият той признава, че това е "невиждана криза", още по-опасна защото е в сърцето на световната икономика- САЩ.

"Някои части на света ще бъдат повече или по-малко засегнати от кризата. Икономическият растеж в цялата световна икономика ще се забави с между половин и два пункта", прогнозира той.