Робърт Даймънд, архитектът зад разрастването на инвестиционното банкиране на Barclays Plc, днес подаде оставка като главен изпълнителен директор на банката, информира Bloomberg.

Даймънд се поддаде на политическия натиск да напусне поста си, след като от банката признаха, че са участвали в манипулирането на лихвения процент Libor.

Даймънд напуска поста си незабавно, се казва в съобщение на базираната в Лондон банка. Той стана главен изпълнителен директор на Barclays на 1 януари 2011 г., след като преди това беше започнал работа в банката през 1996 г.

Миналия месец на Barclays беше наложена рекордна глоба от 290 млн. паунда (455 млн. долара) за това, че е участвала в манипулирането на международния лихвен процент.

Даймънд започва работа в Barclays през 1996 г. и ръководи подразделението за търговия с ценни книжа на банката. Той загуби борбата за поста на главен изпълнителен директор с Джон Варли през 2003 г. и стана президент през 2005 г. Даймънд остава да работи за банката и до 2007 г. неговото подразделение Barclays Capital вече съставлява 31% от печалбата на банката преди данъци. Варли напуска поста си през 2010 г., с което разчиства пътя на Даймънд да стане негов заместник.