Президентът на Световна банка Робърт Зелик ще посети България, Молдова и Латвия от 9 до 13 август.

Зелик ще се срещне с правителствени ръководители, представители на бизнеса, на аналитични центрове и гражданското общество, както и ще посети проекти, съобщиха от българския офис на банката.

По време на визитата ще бъдат обсъдени проблеми на развитието и въздействието на глобалната икономическа криза. "Регионът на Европа и Централна Азия е един от най-силно засегнатите от финансовата криза и все още се възстановява от нея.

Нарастващата безработица тласка домакинствата към нищета и прави положението още по-тежко за онези, които вече са в редиците на бедните", казва Робърт Зелик.

"Световна банка предостави рекордна помощ на страните от Европа и Централна Азия в подкрепа на техния отговор на кризата. Очаквам с правителствата на България, Молдова и Латвия да обсъдим как банката може да продължи да им оказва помощ за ускоряване на икономическото възстановяване", добавя той.

От 9 до 11 август Зелик, придружаван от еврокомисар Кристалина Георгиева - бивш вицепрезидент и корпоративен секретар на Световна банка, ще посети България.

Двамата ще се срещнат с президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на външните работи Николай Младенов.

Източник: БГНЕС