Работата на шестата по големина частна банка в Турция Bank Asya е спряна от Турския фонд за гарантиране на влоговете, съобщава БГНЕС, като се позова на Ройтерс.

Bank Asya е тясно свързана с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, който турските власти посочиха като главен идеолог на опита за военен преврат, и се контролира от неговите последователи. Тази финансова институция е основана през 1996 г.

Тя има над 180 филиала по цялата страна. Проблемите на банката започнаха през 2014 г., когато движението на Гюлен беше включено в списъка със заплахите за националната сигурност на Турция. След това беше фиксирано изтегляне на депозити от Bank Asya.

За кратко време чистата печалба се сви с 81%, което доведе до намаляване на нейния рейтинг от основните рейтингови агенции. Турските власти са убедени, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен, отбелязва ТАСС.

Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта.

През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието. В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат.

Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен. Според последните информации над 190 души са загинали, 100 метежници са убити, над 1400 души са ранени.