Европейската централна банка (ЕЦБ) може още да понижи лихвата си, но не много повече от сегашното исторически ниско равнище от 1.50 на сто, заяви пред в. "Ханделсблат" членът на управителния съвет и главен икономист на ЕЦБ Юрген Щарк, цитиран от Франс прес.

В началото на март банката отново понижи основната си лихва до 1.50 процента - най-ниското равнище от създаването на институцията. Нейният президент Жан-Клод Трише вече изтъкна, че е възможно ново намаляване, но не посочи кога би могло да стане това.

Според Щарк обаче с прекалено ниски лихвени проценти няма да се постигне съживяване на междубанковите пазари, тъй като инвестиционните банки ще започнат да развиват дейност само посредством централната банка, вместо взаимно да си отпускат заеми.

Въпреки по-високата лихва, условията за финансиране в еврозоната са по-благоприятни, отколкото във Великобритания и Съединените щати, добави Юрген Щарк.

Той отбеляза, че банките би трябвало да се възползват повече от няколкото понижения на основната лихва на ЕЦБ от октомври за кредитиране на домакинствата.

Еспертът освен това подчерта, че не вижда необходимост от предприемане на неконвенционални мерки за увеличаване на ликвидностите, "докато рисковете от дефлация остават твърде малки".

Източник: БТА