Холандската банка ABN AMRO, която влезе през 2008 г. в състава на британската финансова група Royal Bank of Scotland, ще изплати на САЩ глоба в размер на 500 млн. щатски долара за извършването на незаконни операции с държави, срещу които действат наложени санкции от Вашингтон, се казва в заявление на американското Министерство на правосъдието.

По данни на следствието, нюйоркското подразделение на ABN AMRO е провеждало в продължение на много години незаконни парични операции с учреждения или физически лица от Иран, Либия, Судан, Куба и др. страни, които са в програмата за санкции на Министерството на финансите на САЩ.

Общият размер на незаконните операции на филиала на холандската банка е 3.2 млрд. долара.

„ABN AMRO над десет години е помагала на страни от „черния списък" и в противоречие на щатските закони е извършила финансови операции за стотици милиони долара", са цитирани в заявлението думите на прокурор Роналд Макън.

„Ние ще продължим да използваме всичкия ни ресурс на разположение, за да удържим онези, които съзнателно се опитват да заобиколят санкциите на САЩ и банковите закони, които са длъжни да регулират дейността им", каза още той.