Щатски и европейски банки отписват активи за 90-180 млрд. долара

516
Щатски и европейски банки отписват активи за 90-180 млрд. долара

Водещите щатски и европейски банки може да отпишат нови между 90 и 180 млрд. долара активи в резултат на кризата, обхванала ипотечните пазари в световен мащаб, коментират анализатори от инвестиционната банка Morgan Stanley.

Това може да звучи положително за някои инвеститори, които очакват значително по-големи загуби за финансовите институции, но то ще има негативен като цяло ефект.

Загубите се очаква да засегнат повече цените на акциите на финансовите институции в САЩ и на "стария континент" и в резултат на това тяхната пазарна капитализация, отколкото издадените от тях облигации, продължават коментарите си от инвестиционната банка.

Изследването на Morgan Stanley е направено въз основа на проучване сред 22 водещи финансови институции на двата континента, като изследваните от тях банки до момента са отписали активи на стойност около 230 млрд. долара.

Все повече стават финансовите анализатори, които изследват банковия пазар и по-специално прогнозират докъде ще се прострат загубите на финансовите институции. Това, като цяло, е свързано с представянето на световните фондови пазари.

От Международния Валутен Фонд прогнозираха през изминалия месец, че загубите на финансовите институции ще възлязат на сумарно на 945 млрд. долара, докато по-големи загуби, дори в размер на 1.2 трлн. долара, очакват от инвестиционната банка Goldman Sachs.

По последна информация световните финансови институции ще отпишат нови 400 млрд. долара по време на кризата на ипотечните пазари до нейното приключване.

В края на миналата седмица немската банка Dresdner Bank, част от застрахователната група Allianz, бе поредната отчела значителни загуби в размер на 1 млрд. евро, вследствие на кризата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg