Щатските банки намаляват размера на изплащания дивидент

548
Щатските банки намаляват размера на изплащания дивидент

Щатските банки, като Citigroup Inc., Wachovia Corp., както и тринадесет други водещи финансови институции и застрахователни компании, намаляват размера на изплащания дивидент през настоящата година.

Примера им се очаква да последват и други големи институции, като Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp.

Намаляването на дивидента се предопределя от нуждата от налични средства в условията на относително тежка криза на ипотечните пазари.

Най-големите финансови институции набраха нов капитал в размер на 289 млрд. долара, в резултат на загубите им от отписване на активи.

Понижението на дивидента е противоположно на тенденцията за периода 2002-2007 г., когато само 12 от 91 финансови компании в Standard & Poor's 500 намалиха размера на изплащания дивидент.

Огромно намаляване на дивидента се очаква да обявят от Goldman и Bank of America, прогнозират анализатори от немската банка Deutsche Bank AG.

От най-голямата световна инвестиционна банка – Goldman, се очаква да намалят размера на изплащания си дивидент с 26 цента до ниво от 9 цента, като с толкова са прогнозите за намаление и при втората най-голяма банка по активи в САЩ - Bank of America - до 38 цента на акция.

Citigroup, която е и най-голямата щатска банка, се очаква да понижи дивидента си с 23 цента до ниво от 9 цента на акция.

Финансовите компании, до голяма степен отличаващи се с висока дивидентна доходност, изпаднаха в немилост през последната една година след рекордни загуби, регистрирани в индустрията заради кризата на ипотечните пазари в страната.

Липсата на свежи ресурси, както и необходимостта от капитали, иницииращи емитиране на нови акции, са причините за това банките да намаляват сумата, изплащана на акционерите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg