Щатските банки, като Citigroup Inc., Wachovia Corp., както и тринадесет други водещи финансови институции и застрахователни компании, намаляват размера на изплащания дивидент през настоящата година.

Примера им се очаква да последват и други големи институции, като Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp.

Намаляването на дивидента се предопределя от нуждата от налични средства в условията на относително тежка криза на ипотечните пазари.

Най-големите финансови институции набраха нов капитал в размер на 289 млрд. долара, в резултат на загубите им от отписване на активи.

Понижението на дивидента е противоположно на тенденцията за периода 2002-2007 г., когато само 12 от 91 финансови компании в Standard & Poor's 500 намалиха размера на изплащания дивидент.

Огромно намаляване на дивидента се очаква да обявят от Goldman и Bank of America, прогнозират анализатори от немската банка Deutsche Bank AG.

От най-голямата световна инвестиционна банка – Goldman, се очаква да намалят размера на изплащания си дивидент с 26 цента до ниво от 9 цента, като с толкова са прогнозите за намаление и при втората най-голяма банка по активи в САЩ - Bank of America - до 38 цента на акция.

Citigroup, която е и най-голямата щатска банка, се очаква да понижи дивидента си с 23 цента до ниво от 9 цента на акция.

Финансовите компании, до голяма степен отличаващи се с висока дивидентна доходност, изпаднаха в немилост през последната една година след рекордни загуби, регистрирани в индустрията заради кризата на ипотечните пазари в страната.

Липсата на свежи ресурси, както и необходимостта от капитали, иницииращи емитиране на нови акции, са причините за това банките да намаляват сумата, изплащана на акционерите.