До края на годината предстои да бъде финализирана Методологията за оценка съгласно Основните принципи за ефективни системи за гарантиране на депозити. Това съобщи Бисер Манолов, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

„Тя е изготвена със съвместните усилия на Базелския комитет по банков надзор, международната асоциация, Европейския форум на институциите за гарантиране на депозити, МВФ и Световната банка.

След окончателното й одобряване методологията ще бъде използвана от МВФ и Световната банка за оценка по линия на Програмата за оценка на финансовия сектор, както и за самооценка от институциите за гарантиране на депозити и оценка от трети страни", каза Манолов.

Новата методология е била дискутирана на Годишното общо събрание и конференция на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозити, проведена на 27 и 28 октомври в Токио. На форума са участвали и представители на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

В конференцията са участвали над 200 представители на организации за гарантиране на депозити, органи за финансов надзор и централни банки от над 50 страни, както и на международни финансови институции и университети.

На общото събрание на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозити председателят на Управителния съвет на ФГВБ Бисер Манолов е бил избран отново за член на Изпълнителния съвет на асоциацията, след два мандата (2003 г. - 2006 г. и 2006 г. - 2009 г.), съобщиха от ФГВБ.