Кръгът на потенциалните купувачи на Lehman Brothers вчера се стесни, докато страните, участващи в дискусията за бъдещето на прочутата банка се конфронтираха по въпроса за нейното финансиране, съобщава AP.

Според официален представител Bank of America Corp. и британската Barclays Plc се очертават като основни претенденти за Lehman Brothers след евентуална финансова инжекция. За потенциални купувачи се споменават още Japan's Nomura Securities, France's BNP Paribas and Deutsche Bank AG, които засега отказват коментар.

Също вчера представители на Федералния резерв, Финансовият департамент и няколко банки от Wall Street се срещнаха в Манхатън, за да обсъдят спасяването на Lehman Brothers. Както стана ясно преговорите ще продължат и днес.

Финансовият свят внимателно следи ставащото, защото евентуален провал на преговорите може да накара инвеститорите да се опитат да се отърват от акциите си във финансови компании, което ще засегне борсите както в САЩ, така и по света.

Според официален представител, пожелал анонимност, финансовите къщи не приемат с ентусиазъм идеята да заплатят загубите на Lehman Brothers, за да могат Bank of America или Barclays да се сдобият с банка без задължения.

Те предлагат да бъде използван опитът от покупката на Bear Stearns от JPMorgan Chase & Co. през март, когато правителството отпусна финансиране, докато то от своя страна своя страна не желае да използва парите на данъкоплатците за това. Според източника преговорите са били напрегнати.

Освен продажба, цялостна или на части, на Lehman, съществуват и други възможности като ликвидация, закупуване на нейните "добри" активи от финансови компании и други.

Lehman Brothers преминава през един от най-тежките периоди в 158-годишната си история. За разлика от Bear Sterns, тя има достъп до федералните ресурси. Нейният CPO е член на борда на директорите на ФЕД в Ню Йорк.

Междувременно действията на администрацията на президента Буш за спасяването на Fannie Mae и Freddie Mac преди седмица засилиха опасенията в САЩ, че парите на данъкоплатците ще отиват за покриване на милардни загуби, докато компаниите ще проявяват склонност да поемат все по-големи рискове, убедени във възможността за помощ от страна на правителството.