Няколко големи банки в Швеция вече не предлагат пари в брой и ако искате да си купите шоколад от магазина на ъгъла, можете да използвате телефона си. Дори бездомните хора, които продават вестници на улицата, приемат плащания с кредитни карти.

Към края на миналата година четири от пет транзакции в страната са извършвани с карта или по друг безкешов начин. Според проведено наскоро проучване парите в обращение са намалели с 40 до 50% за последните 6 години.

Шведските банки създават мобилно приложение, наречено Swish, което помага за настъпването на тази промяна. То помага на хората да прехвърлят дигитално пари между банкови сметки толкова бързо, колкото да извадите или приберете пари в портфейла.

„Отнема две минути да преведете пари, което го прави почти като плащане в брой“, казва Никлас Арвидсон, професор в шведския Кралски технологичен институт, който изучава преминаването към безкешовите плащания.

Такива приложения има и в други страни, като например Venmo в САЩ, но те не работят в реално време. Преводът може да отнеме един или дори два дни. В Швеция приложението вече се използва от над 3 млн. потребители от 9.5 млн. души население.

Швеция има история в бързото приемане на финансовите нововъведения. Страната инсталира първото АТМ устройство през 1967 г. - две години преди САЩ, а сега започва да ги маха. За периода 2010-2012 г. банките са извадили от употреба около 900 АТМ устройства.

Синдикатите започнаха да налагат премахването на парите в брой с цел защита на работещите като например шофьорите на автобуси от евентуални кражби. Ако се качите на автобус в Швеция, сега не можете да платите с пари в брой.

Според Арвидсон за всичко това има и друга причина – демографското развитие. По думите му по-младите хора изобщо не започват да използват пари в брой, а направо преминават към новите услуги, докато по-старите, които най-често използват банкнотите, намаляват разходите си с увеличаването на възрастта.

Промяната има положителен ефект и по отношение на престъпността и укриването на данъци. Банките например са мнителни, когато някой иска да открие депозит с пари в брой.

По-изгодно е за страната като цяло, тъй като електронните транзакции са по-евтини от кешовите. А за повечето хора е по-удобно – представете си никога да не ходите шест преки по-надолу до най-близкия банкомат.

Дори в Швеция обаче не всеки има смартфон или дебитна карта. Затова основното предизвикателство за страната е да бъде създадена такава система за плащания, която да позволява на всеки в обществото да плаща и да получава пари по удобен начин, обяснява Арвидсон.

По думите му все още има хора без банкови сметки, без договори за мобилен телефон и достъп до интернет. Именно за тях трябва да се намери решение.

Друг проблем е личното пространство и свободата. „Ако всички плащания могат да бъдат проследени и правителството или някой друг поради някаква причина не работи в най-добрия интерес на своите граждани, ще възникнат проблеми“, казва Арвидсон.

Според него възможността да се проследяват парите в страна безспорно е нещо добро за правителство, което иска да намали организираната престъпност, но има възможност за злоупотреби от корупционен характер.

Плащанията в страната няма да станат веднага 100% безкешови. За да стане това, централната банка в Швеция трябва да промени закона и да каже, че парите в брой вече не са законно платежно средство. Според Арвидсон това няма да се случи преди 2030 г.

По думите му фактът, че в момента се пускат в обращение нови банкноти и монети, означава, че централната банка и политиците планират възможност за използване на пари в брой поне до 2040 г. Тогава вече ще има нужда от решение, което да каже дали ще се пускат нови банкноти или ще се премине към 100% безкешово общество.

Всъщност Швеция е в конкуренция с Норвегия, Дания, Белгия и Холандия. Всички те имат много ниски нива на транзакции в брой и се очаква в някакъв момент да преминат изцяло към безкешови плащания. Предстои да разберем коя ще е първата страна, постигнала това.