Превръща ли се ФЕД в Световна централна банка? UBS, Barclays, BNP Paribas, Société Générale и дори Европейската централна банка са се възползвали от широк план на подкрепа на стойност 3.3 трлн. долара, отпуснати от ФЕД в разгара на кризата под формата на преференциални заеми, показват данни на щатската централна банка за периода декември 2007-юли 2010 г., цитирани от AFP. С това европейските банки са се превърнали практически в първи бенефициент на щатския спасителен план за икономиката.

Начело по получени средства са UBS и Barclays , като швейцарската банка е заела от ФЕД 74.5 млрд. долара- два пъти повече от американската Citigroup (първата щатска банка, която се възползва от този тип кредит), а Barclays е чуждестранната банка, получила най-голям дял от спешното кредитиране на Федералния резерв- над 200 млрд. долара.

Банките, които са получили този тип кредит са BNP Paribas, Société Générale, Natixis, Dexia, Bayerische Landesbank, Dresdner Bank, Commerzbank и ЕЦБ.

От средствата са се възползвали още и компании като Harley-Davidson, Toyota, General Electric...

Като финал ФЕД подчерта, че преференциалните кредити са вече ограничени и само една линия за финансиране все още е действаща. Едва ли обаче това ще потуши растящото възмущение в САЩ:

"Говорим за големи суми пари, които са отишли за помощ към чуждестранни банки", заяви Берне Сандърс, независим сенатор от Вермънт. "Превърна ли се Федералният резерв на САЩ в Централна банка на света?"