Швеция разследва стотина шведски граждани с банкови сметки в Лихтенщайн по подозрение в данъчни измами, съобщи днес директорът на Държавния трезор Матс Сьостранд, цитиран от Франс прес и БТА.

В статия във в. "Дагенс нюхетер" той изтъква, че "Швеция е част от група от девет страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които са получили и проучват информации за банкови сметки в Лихтенщайн".

Освен Швеция в тази група за сътрудничество в рамките на ОИСР влизат Великобритания, Франция, Италия, Испания, Канада, Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия.

Директорът на Държавния трезор уточнява, че информациите, въз основа на които се извършва разследването в Швеция, не са предоставени от Германия. Той не казва дали страната му е поискала такава информация от Германия. Според него всяка година Швеция губи от международни данъчни измами около 46 млрд. шведски крони (близо 5 млрд. евро).

Германската прокуратура разшири разследването си за данъчни измами, включвайки в него филиал на швейцарската банка Vontobel в Лихтенщайн, предаде Ройтерс. Претърсени са жилища и офиси на около 120 заподозрени в укриване на данъци.

В Дания министърът на данъците Кристиан Йенсен се противопостави на идеята за купуване на информация за данъчните измамници, както е постъпила Германия, плащайки на лихтенщайнски гражданин. Според него да се плаща на престъпник за крадена информация поражда морален проблем, така че Дания няма да се опита да получи по своя инициатива информации от Германия.

Но "ако германците изпратят по своя собствена инициатива списък на датски граждани, които имат сметки в някой "данъчен рай", ще бъдем много глупави, ако не ги проверим", добави шведският министър.

Според датския левоцентристки в. "Политикен" датчаните държат най-малко 5,5 милиарда датски крони (738 милиона евро) в тайни сметки в чужбина.