Швейцарските законодатели са гласували днес в полза на сделката, която ще позволи имената на хиляди клиенти на UBS, заподозрени в укриване на данъци, да бъдат предадени на щатските власти.

Долната камара на швейцарския парламент е гласувала днес в полза на проектозакона след като го отхвърли миналата седмица. Тогава основните партии не можаха да се споразумеят дали в проектозакoна да бъдат включени и други правила като ограничения върху бонусите.

Днес в долната камара на парламента 81 депутати са гласували „за", 61 „против", а 53-ма са се въздържали.

Проектозаконът трябва да мине в парламента преди данните за около 4 500 клиенти на UBS, за които има подозрения, че укриват данъци, да бъдат предадени на САЩ.

UBS се съгласи през миналата година да предостави имената, но сделката беше поставена под съмнение, след като местен съд постанови, че за да бъде валидна ще трябва да бъде одобрена от парламента. Щатските власти вече губят търпение относно бавния прогрес, а швейцарското правителство трябва да прокара проектозакона преди 18 юни, когато е последния ден на настоящата парламентарна сесия.

С днешния вот обаче нищо не свършва, тъй като долната камара на парламента повдигна въпроса за референдум по проблема. Горната камара е против референдум, тъй като провеждането му ще отнеме много време, а крайният срок за предаването на данните е през август. Неспазването му би могло да донесе още санкции на UBS в САЩ.

Двете камари на парламента разполагат с време до края на седмицата, за да постигнат съгласие.