Най-голямата европейска банка по активи - швейцарската UBS AG - отчете най-голямата загуба в историята си през четвъртото тримесечие на миналата година в размер на 12.5 млрд. швейцарски франка (11.3 млрд. долара).

Причина за лошия резултат е продължаващата криза на щатските ипотечни пазари, довела до отписване на активи на стойност 13.7 млрд. долара, съобщиха от банката.

Кризата на паричните пазари доведе до значителни загуби за всички световни финансови институции по света, възлизащи на около 145 млрд. долара.

Според прогнози на индустриално развитите страни от групата Г-7, посочените загуби могат да продължат да нарастват и да достигнат 400 млрд. долара.

За последните шест месеца акциите на швейцарската банка са се понижили с около 36%, което е съпоставимо със спада на индекса, следящ изменението при акциите на европейските банки.

От UBS обявиха вчера, че са наели нов директор на инвестиционното си звено, както и редица други рокади във висшия си мениджърски екип, след значителните загуби за банката.

Към настоящия момент основните конкуренти на UBS се справят по-добре с резултатите си, като от най-голямата немска банка - Deutsche Bank AG, отчетоха по-малка от очакванията загуба за последното тримесечие на миналата година.