Швейцарската банка UBS започва продажбата на емисия права за закупуването на акции на стойност 16 млрд. швейцарски франка (15.55 млрд. долара), предава Reuters. Цената на новите акции ще с около 30% по-ниска от пазарната цена на книжата на банката в момента.

Новите акции ще бъдат предлагани на цена от 21 франка за брой, което е с цели 73% под върховата им цена отпреди година. Намалението илюстрира сериозността на проблемите на UBS, след като банката беше принудена да намали стойността на свои активи с около 37 млрд. долара вследствие на финансовата криза, породена от срива на пазара за високорискови ипотеки в САЩ.

Емисионната цена на акциите е доста по-ниска от това, което някои анализатори очакваха в последните седмици. Прогнозите основно бяха за цена от 24-25 франка за акция. Все пак цената, предложена от UBS, надхвърля прогнозите за 17-20 франка за акция, което се смяташе, че би размило сериозно настоящите акционери.

Акциите на банката са загубили повече от 36% от цената си от началото на 2008 г., което я принуди спешно да издаде емисията права с намалена цена, за да си подсигури подкрепа.

Финансовата институция обяви, че ще издаде над 760 млн. нови акции, за да възстанови счетоводния си баланс, като ще предложи на акционерите седем нови акции за всеки 20 книжа, притежавани от тях.

С издаването на тази емисията права капиталът, който банката ще набере, ще нарасне до около 37 млрд. франка - почти същата сума колкото намалената стойност на активите й (37 млрд. долара) вследствие на финансовата криза. Банката вече получи сериозни финансови инжекции от Сингапурски и Близкоизточни инвеститори.

В сряда UBS сключи сделка за 15 млрд. долара, която предвижда продажбата на рискови активи на щатската Blackrock.

Поематели на емисията права на UBS са група банки, водени от J.P. Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas и Goldman Sachs.