СИБанк (

) отчита 17.33 млн. лв. печалба преди данъчно облагане за първото шестмесечие на 2008 г. Без еднократния доход от продажба на акции, печалбата за същия период на миналата година е била 6.59 млн. лв., което представлява нарастване близо три пъти, съобщиха за Profit.bg от банката.

Към 30 юни 2008 г. размерът на активите на банката възлиза на 1.81 млрд. лв., което й отрежда девето място сред банките и пазарен дял от 2.8%.

Пазарният дял на СИБанк по предоставени кредити нараства до 2.9% и я поставя на девета позиция. Девето място с пазарен дял от 2.3% банката заема и по отношение на предоставените потребителски кредити.

При ипотечните кредити позицията също остава стабилна – девето място с пазарен дял от 1.9%. Банката продължава да повишава пазарния си дял по отношение на ритейл кредитите и в края на юни достига 2.1 на сто.

Темпът им на нарастване през второто тримесечие на тази година е 15.7% и е по-висок от този за банковата система – 11.4%.

Според Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк, качеството на портфейла на банката е високо и продължава да се подобрява. Размерът на заделените провизии към 30 юни 2008 г. възлиза на 21.2 млн. лв.

Общият обем на привлечените средства достига 1.5 млрд. лв. и бележи ръст от 26.5% в сравнение с първото шестмесечие на 2007 г. Най-висок е ръстът на депозитите на корпоративни клиенти – 27.6%.

„СИБанк продължи развитието на предлагани депозитни продукти. Най-голям обем средства са привлечени чрез продукта „Топ депозит”, чиято промоция заради големия интерес бе удължена до края на септември 2008 г. Най-голямо увеличение отчита „Стандартен депозит” с 86%, следван от „Евродепозит” и „Растящ депозит”, коментират от банката.

За първите шест месеца на 2008 г. са открити 9 нови клона, с което общият им брой достига 135. Банката е увеличила броя на АТМ терминалните си устройства с над 40%, а на ПОС терминалите с близо 20%, като всички банкомати на банката и над 90% от ПОС терминалите са съвместими с последните технологични изисквания за приемане на чип карти.

За същия период се отбелязва 38.7% увеличение на обемите на транзакции с банкови карти, издадени от банката, като за брандовете MasterCard и Visa увеличението е над 2.5 пъти.

СИБанк е част от KBC - втората по големина банково-застрахователна група в Белгия, на 11 място в Европа и в топ - 5 за Централна и Източна Европа.

Разполага с мрежа от 771 банкови клона и 552 застрахователни агента в Белгия, присъства в 35 страни, има повече от 57 000 служители и над 11 млн. клиенти.