Германската компания Siemens, разтревожена от слуховете за платежоспособността на голяма френска банка, е изтеглила над половин милиард евро, депозирани в това учреждение преди около две седмици, след което ги е прехвърлила в Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава в. „Файненшъл Таймс".

Британският ежедневник твърди, че е получил информацията от свидетел на операцията, който е обяснил, че компанията е била принудена на такова решение от по-високите лихвени проценти в ЕЦБ.

Специализиран в електрооборудването и медицината, индустриалният гигант има лиценз, който му позволява да депозира средства директно в ЕЦБ, без да минава през посредници.

Siemens разработи собствена банка

В информацията от ФТ не съобщиха името на френската банка, засегната от решението на Siemens, като първоначално се смяташе, че става дума за BNP Paribas. Впоследствие се разбра, че става дума за Societe Generale.

Запитан за повече информация тази сутрин нейният президент Мишел Пебро отговори:"Във всеки случай аз не знам нищо."

Операцията се случва повече от година след като конгломератът създаде автономна банка, за да намали зависимостта си от потъналите в кризата финансови институции. Siemens последва примера на автомобилните групи, които създадоха свои собствени банки, за да разнообразят предлаганите услуги за своите клиенти.

С лиценз от BaFin, германският регулаторна финансовите услуги, гигантът може да внася определен запас от пари в брой директно на Bundesbank (германската централна банка), или ЕЦБ с благоприятни лихвени проценти.

BNP не се нуждае от рекапитализация

„BNP Paribas няма нужда от рекапитализация или държавна помощ заради срива на фондовия пазар, предизвикан от кризата с външния дълг в еврозоната", каза днес председателят на Управителния съвет директорите на банката Пебро пред Ер Те Ел (RTL). Той призна, че банките изпитват затрудения, но не такива, че да се налага да бъдат спасявани.

Както вече стана ясно той отказа да коментира новината на ФТ.

*Актуализирана в 09.50 ч. на 21 септември!