Специалистите прогнозират значително забавяне на кредитирането в Румъния през следващата година, на фона на глобалната финансова криза.

През следващата година повишението на кредитирането се очаква да е едва в размер на 5% в сравнение с настоящата, което ще доведе до значително намаляване на потреблението, а от там се очаква сериозно да нарани и ръста на румънската икономика.

Най-засегнатите сектори вследствие на намаляване на кредитирането в страната ще бъдат строителният, разчитащ до голяма степен на кредити, както и секторът на търговията, сочи анализ на ING Bank публикуван във финансовото издание ZF.ro.

Ограничаването на ръста на кредитите за населението се очаква да бъде дори по-голям.

Малко по-положителни са очакванията на специалисти от другите финансови институции, като икономисти от водещата банка BRD-GSG очакват този ръст да е около 15-20%.

Националната банка на Румъния също очаква ръстът да възлезе на 15%, което макар и един добър ръст представлява понижение от близо половина в сравнение с очаквания за тази година.

Специалистите обаче, са единодушни, че при всички положения забавянето на ръста на кредитирането ще се отрази изключително неблагоприятно върху личното потребление в страната-един от двигателите на ръста на икономиката.

Неправителствените кредити в страната възлизат на около 40% от БВП, което е относително по-ниско от това в останалите страни от ЦИЕ и в пъти по-ниско от това в развитите европейски страни.