Silver State Bank, Хендерсън, Невада е затворена от американските регулаторни органи, в 11-ия банков колапс тази година, съобщава bloomberg.

Silver State, с 2 млрд. долара активи и 1.7 млрд. долара депозити, бе затворена от звеното на Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) в Невада. Nevada State Bank, Лас Вегас ще поеме депозитите на Silver State, която беше ръководена от Silver State Bancorp.

Офисите на банката ще бъдат отворени на 8 септември, както клонове на Nevada State and National Bank of Arizona, според съобщението на FDIC.

„Депозитите ще продължат да бъдат застраховани от FDIC, така че няма нужда да се променят банковите взаимоотношения за клиентите“, коментират от FDIC.

Банки в САЩ биват закривани с най-бързите темпове от 14 години насам, и регулаторните органи публично нареждат десетки институции да наберат капитал или да ограничат своята дейност.

Калифорнийската IndyMac Bancorp, с 32 млрд. долара активи, беше затворена на 11 юли, допринасяйки за 14% спад във фонда за гарантиране на влоговете в банките, който имаше 45.2 млрд. долара в края на второто тримесечие.

През юли Silver State обяви оставката на Андрю МакКейн като директор на банката. МакКейн, които е бил член на одиторската комисия и бе директор в продължение на пет месеца, е син на републиканския кандидатът за президент Джон МакКейн.

FDIC съобщи миналата седмица, че 117 банки са класифицирани като "проблемни" през второто тримесечие, което е 30% скок от преди година.

Акциите на Silver State се търгуваха без промяна на ниво от 56 цента в петък на Nasdaq. Книжата са загубили 97% от стойността си за година. Банката оперира 13 клона в Невада и четири в Аризона.