Симеон Пешов, председател на Строителната камара, и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара, обясниха идеята си за мораториума върху лихвите на забавени плащания по ипотечни кредити за единствено жилище.

Симеон Пешов подчерта, че такива мерки са взети вече в САЩ, Ирландия, Гърция и става дума за единствено жилище на хора, които са затруднени в погасяване на вноските си в резултат на икономическата криза. Предложението е за едногодишен мораториум на такива ипотеки, лихвите по които се поемат от държавата.

Строителите печелят от 8 до 12 %, голямата печалба отиваше в собствениците на имоти, каза председателят на Строителната камара. Говорим не за спасяване на строители, а на много малък процент хора, които губят единствения си имот.

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев подчерта, че нотариусите не се намесват в преките икономически отношения. Смущават ги изпълнителните производства - един имот се изнася на много ниска продажна цена.

Например ако за едно жилище сте платили 100 000 евро, взели сте кредит от 80 000, при изпълнително производство на търг се изнася с начална цена 40 000, а се купува за около 30 000. При такива случаи има спекулация и не печели нито банката, нито продавачът. Държавата би могла да направи промени в законодателството, за да може да се погаси част от изискуемата сума и да се разсрочи плащането.

Ако се продаде ипотекиран имот по сегашния законов ред и банките не си възвръщат всички отпуснати средства, каза Симеон Пешов. Не става дума да не се плащат лихвите, а да се наложи мораториум за една година, докато се урегулира законодателството, уточни той.

Когато процесът е нормален, сградите ще се довършват, защото сега има опасност някои да останат недостроени.

Цените на имотите падат, а спасението на строителния сектор от кризата е възможен чрез големите публични инвестиции, добави в заключение председателят на Строителната камара.

Източник: БНТ