Силата на швейцарският франк, който е втората най-добре представяща се валута за последните шест месеца се предопределя до голяма степен от източноевропейските семейства, изтеглили ипотечни кредити в тази валута.

След като кредитите деноминирани във франкове достигнаха петгодишен връх при ниво от 847.4 млрд. долара през септември 2008 година, те са се понижили до 647.6 млрд. долара, според последните данни на Международната банка за сетълмент.

Понижението се предопределя от закриването на подобни кредити най-вече от източноевропейски домакинства от страни като Полша и Унгария.

Тези кредити бяха предпочитани поради едни от най-ниските лихви, предлагани от някоя валута. По злощастно стечение на обстоятелствата обаче, франкът регистрира изключително силно поскъпване спрямо повечето основни валути, включително и спрямо еврото.

Това направи ипотечните кредити във франкове относително по-скъпи и по-трудни за връщане, като се отчита и поевтиняването на много от източноевропейските валути.

През изминалата седмица швейцарският франк се повиши до нова рекордна стойност спрямо долара.

Колкото повече поскъпва швейцарската национална валута, толкова е и по-голям натискът от страна на финансовите институции върху ползващите кредити във франкове да ги закриват и превалутират.

Деноминираните във франкове кредити в Полша са се понижили със седем процентни пункта до 60% от общите за годината до юни. За този период франкът е поскъпнал с цели 7.7% спрямо полската национална валута - злотата.

Това, което можем да кажем с известно задоволство е, че ипотечните кредити във франкове не са особено популярни у нас и процентът им от общия обем на кредити е изключително нисък.