Искате да си купите нещо онлайн? Скоро ще можете да правите това със селфи.

От компанията издател на кредитни карти MasterCard разработват нова технология, която ще позволява на онлайн купувачите да се идентифицират със свои снимки.

Ето как се протича целия процес:

Когато пазарувате онлайн с издадена от MasterCard кредитна карта, търговецът ще ви праща текст, с който ви моли да се идентифицирате през приложението MasterCard Identity Check. За да направите това, ще използвате пръстовия си отпечатък или снимка.

Ако изберете снимката като начин да се идентифицирате (в случай че смартфонът ви няма сензор за пръстови отпечатъци), то това, което ще се изисква от вас, е да мигнете един или два пъти срещу камерата. И това ще е напълно достатъчно. Това ще е начинът за защита срещу хакери.

Технологията се тества от MasterCard в Холандия от няколко месеца, като се очаква да бъде въведена в САЩ по-късно през годината.

Според изпълнителния директор на MasterCard Боб Рейни, с малко повече късмет след няколко години вече никой няма да използва пароли и пин-кодове за авторизиране на мобилни плащания с кредитна карта.

„Хората не харесват паролите, защото те трудно се запомнят и често се компрометират много лесно“, коментира още Рейни пред финансовото издание Yahoo Finance. „Всички сме много заети в динамичния свят, в който живеем и ни е трудно да помним например 40 пароли“, допълва още той.

Отдавна специалистите по сигурност препоръчват на потребителите да не ползват лесни пароли, като например „12345“, която е една от най-ползваните и достъпни за разбиване в света. Това пък поставя друг проблем пред потребителите – а именно нуждата да помнят трудни комбинации.