Сливане между Deutsche Postbank AG, Dresdner Bank и Commerzbank AG би създала най-голямата потребителска банка в Германия, което би направило Deutsche Bank да изглежда малка, информира Bloomberg.

Групата би имала около 2 750 клона и повече от 20 милиона немски клиенти, в сравенение с 987 клона и 9.7 милиона клиенти за Deutsche Bank. Commerzbank и застрахователната компания Allianz, която притежава Dresdner Bank, се съюзяват, за да отправят оферта за Postbank, според списанието Manager-Magazin, което се позовава на неназовани източници, запознати със ситуацията.

Най-големите немски банки се готвят за придобиване от миналата година когато Deutsche Post AG, мажоритарният собственик на базираната в Бон Postbank, обяви, че планира продажбата й. Postbank, която има 14.5 милиона клиенти и 850 клона, предлага на купувача рядката възможност да грабне парче от германския пазар за потребителско банкиране, на който в момента доминират държавните банки.

Deutsche Post вече е започнала да събира оферти за Postbank, според Die Welt. Allianz и Commerzbank са отправили съвместна оферта на стойност 10 млрд. евро, информира Manager-Magazin вчера.

Подобна комбинация би разтърсила германската банкова индустрия, която остава по-фрагментирана, в сравнение с тези във Франция и Великобритания.

Петте най-големи немски банки контролират 12-процентен дял от пазара на потребителското кредитиране, който се оценява на 1 трлн. евро, показват данни на Bundesbank.

Най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz води разговори, които могат да доведат до продажбата или участието на Dresdner Bank в сливане и вижда първата реалистична възможност за значителна консолидация на немския банков пазар, заяви Майкъл Дикман, CEO на компанията на събрание на акционерите преди два дена.

Dresdner Bank, която беше закупена от Allianz за 23.5 млрд. евро през 2001 г., е сериозна пречка за печалбата на зстрахователя. Allianz обсъжда сливане на подразделението за банкиране на дребно на Dresdner Bank с Commerzbank и Postbank в нова компания, в която застрахователят ще има дял, според Financial Times.

Deutsche Bank, която прекрати разговорите за сливане с Dresdner Bank през 2000 г. и Commerzbank са заявили, че се интересуват от Postbank.

CEO-то на Deutsche Bank Йозеф Акерман разшири операциите по потребителското банкиране на банката със закупиването на немските Norisbank и Berliner Bank за 1.1 млрд. евро през 2006 г.

Акерман обмисляше придобиване на Postbank през 2004 г., но разговорите бяха прекратени, защото Deutsche Bank организираше първичното публично предлагане на акции на Postbank по това време.