Втората най-голяма словенска банка - Nova Kreditna banka Maribor d.d., планира да набере капитал в размер на 111 млн. евро (164 млн. щатски долара) за експанзия на бизнеса си на Балканите чрез продажба на собствени акции.

Банката ще продава акции по 19.5 евро всяка за периода от 24 септември до 8 октомври, посочи публикация на финансовата институция днес.

Изнесената новина не въздейства особено положително на акциите на компанията, които отбелязаха най-големия си спад от осъществяването на първичното публично предлагане на банката през декември. Тогава тя продаде 49% от капитала си на борсата.

Акциите на финансовата институция загубиха днес по време на търговията си 10%, до ниво от 20.33 евро за брой. От началото на годината те са се понижили с 52%, с което пазарната й капитализация възлиза едва на 475 млн. евро.

Настоящите акционери явно не считат, че настоящият кризисен за световните финансови институции момент е най-подходящ за продажбата на нови акции, коментират пазарните наблюдатели.

Голяма част от тях продават своите акции с идеята да си купят от новите, които ще бъдат предложени на пазара на по-ниска цена.

Банката обяви намеренията си да използва част от набраните средства за експанзия и покупка на по-малки банки в страни като Хърватия, Босна и Херцеговина и Македония.

Вчера говорител на централната банка на Словения обяви, че финансовите институции в страната са слабо изложени на „неблагоприятната“ международна обстановка.