Жан-Клод Трише, чийто 8-годишен мандат начело на Европейската централна банка (ЕЦБ) изтича на 31 октомври, показа, че е "компетентен", "ефективен" и "лоялен", според служителите на институцията, които обаче изразяват съжаление от "дефицит на вътрешна демокрация", предаде Франс прес.

Според проучването, направено сред служителите на ЕЦБ от вътрешния синдикат Ипсо, Трише се ползва с доверие, когато става дума за дейностите, целящи да се подобри репутацията на ЕЦБ и доверието в нея (70.8 на сто от запитаните са убедени в това), както и за посланията към пазарите. Те се определят от 75 на сто от участвалите в изследването като "адекватни".

И ако в усилията си да овладее кризата той е излязъл през последните години извън мандата на ЕЦБ (който е да бъде запазена стабилността на цените в еврозоната и независимостта на институцията спрямо политиците), според 55 на сто от анкетираните, то решенията на Трише са били добри, имайки предвид обстоятелствата, сочи преценката на 53 на сто от участниците в допитването.

За сметка на това обаче служителите на ЕЦБ изразяват съжаление от демократичен дефицит в институцията и противоречивите послания към самите тях, което доведе до първата стачка в историята на ЕЦБ през юни 2009 година.

Според 59,6 на сто от анкетираните изявлението на Трише, че "персоналът е основната ценност на институцията" не е било потвърдено от действията.

Проучването е било направено през първите седмици на септември сред 507 от общо 1502 служители на ЕЦБ, от които 1197 са на постоянен договор, и представляват всички сектори и цялата йерархия на ЕЦБ, уточнява АФП, позовавайки се на данни на Ипсо.

Източник: БТА