Ръководството на Société Générale на няколко пъти е било предупреждавано за извършване на неоторизирани сделки, месеци преди обявяването на случая, съобщава сп. “Businessweek”.

Акциите на банката спаднаха с почти 4% вчера, до 71 евро. В Париж все повече се говори за края на банката.

Прокурорът Жан Клод Марин обяви, че има доказателства за това, че ръководството е било предупреждавано на няколко пъти за опасни неоторизирани транзакции и то месеци преди да обявят загубата от 7.1 млрд. евро.

През ноември от Eurex са предупредили SocGen за съмнителни транзакции, извършени от Жером Кервиел. В самата банка, звената за вътрешен контрол няколко пъти са проверили Кервиел, но според банката, той всеки път е предоставял фалшиви документи, с които е представял сделките за по-малко рискови, отколкото са били.

Самият Кервиел е признал, че е фалшифицирал документи и е хакнал компютърната система на банката, за да прикрива рисковите операции, които е започнал да извършва през 2005 г. Неговата мотивация е била да блесне като трейдър и да получи бонус от около 450 000 долара. Годишна му заплата е била 147 000 долара по данни за 2007 г.

Според обяснението на SocGen , позициите на Кервиел вече са били достигнали сумата от 73 млрд. долара когато от банката разбрали за действията му (пазарната капитализация на SocGen е около 50 млрд. долара).

При всички случаи петното върху репутацията на SocGen е толкова голямо, че банката може да не успее да оцелее, коментира сп. “Businessweek”.

Тъй като френското правителство би желало да запази втората по големина банка в страната във френски ръце, много вероятно е тя да бъде разделена между конкурентите й BNP Paribas и Crédit Agricole. Самата BNP Paribas от доста време има апетити към клоновете на SocGen. За евентуален купувач се спряга и италианската Unicredito.

SocGen е основана с декрет на Наполенон през 1864 г. От тогава насам банката се разраства до глобален гигант със 120 000 служители. Търговията с деривати, която бе нейна силна страна, в крайна сметка се оказа Ахилесовата й пета, коментират в Париж.