Societe Generale обяви днес, че ще ускори разпродажбата на активи и намаляването на разходите си, за да освободи капитал в отговор на опасенията на пазара по отношение на финансовото й здраве и ликвидността, информира Reuters.

Френската банка, чиито акции поевтиняха значително напоследък на фона на задълбочаващата се дългова криза в Европа, обяви, че ускорява изпълнението на стратегическия план обявен през юни 2010 г., за да се справи с нови реалности, при които финансирането ще е по-оскъдно и по-скъпо за всички банки.

"В тази нова световна среда банките, в това число и Societe Generale, трябва да да коригират стратегиите си," се казва изявление на банката.

Действията, които ще бъдат предприети, включват стъпки за намаляване на ливъриджа на банката посредством ограничения на разгодите и съкращения на служители, ускоряване на продажбата на токсични активи и излизането от бизнес линии изискващи големи средства в брой.

Акциите на SocGen поевтиняват с над 2.1% до 16.995 евро тази сутрин във Франкфурт.

Действията на Societe Generale идват след като през уикенда се появи информация, че водещи френски банки се подготвят за понижение на рейтинга от страна на Moody's.

Според източници на Reuters Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole очакват "предстоящо решение" от рейтинговата агенция, която постави рейтингите им под наблюдение за евентуално понижение на 15 юни.

Акциите на Credit Agricole поевтиняват с близо 5% във Франкфурт, а тези на BNP с 3.1%.

Societe Generale обяви, че ще освободи 4 млрд. евро капитал до 2013 г. от продажбата на активи, подобрявайки първичната си капиталова адекватност (Tier 1) със 100 базисни пункта.

От банката също така обявиха, че вече са продали токсични активи на стойност 3.5 млрд. евро през третото тримесечие като част от усилията си да успокоят опасенията около финансирането и ликвидността й.

Експозицията на банката към периферните страни от Еврозоната възлиза на 4.3 млрд. евро.