Френската банка Societe Generale обяви по-голяма от очакваната печалба за четвъртото тримесечие и заяви, че очаква резултатите й за 2010 г. да се възстановят.

SocGen отчете 221 млн. евро печалба за четвъртото тримесечие, в сравнение с 87 млн. евро печалба за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за около 150 млн. евро печалба.

Втората най-голяма френска банка намали дивидента си до 0.29 евро на акция в сравнение с 1.2 евро на акция миналата година.

През януари банката занижи прогнозите си и заяви, че очаква "малка печалба" за четвъртото тримесечие, след като загуби 1.4 млрд. долара свързани с рискови активи.

Печалбата на SocGen е само малка част в сравнение с положителния резултат в размер на 1.37 млрд. евро обявен от най-голямата френска публична банка BNP Paribas за четвъртото тримесечие.

Печалбата също така е доста малка в сравнение с тази на Deutsche Bank (1.3 млрд. евро) и печалбите от 3.3 млрд. долара и 5 млрд. долара на щатските JP Morgan и Goldman Sachs, респективно.

SocGen обаче прогнозира по-добри резултати за тази година.

Акциите на SocGen затвориха с ръст от 2.4% до 42 евро вчера. Книжата са се обезценили с 14% от началото на годината, в сравнение с 9% спад при BNP Paribas.