Втората най-голяма френска банка по пазарна стойност Societe Generale SA обяви, че има цел да постигне печалба в размер на около 6 млрд. евро през 2012 г., информира Bloomberg. Добрият резултат се очаква да бъде вследствие на ръста в корпоративното и инвестиционното банкиране и дейността на банката в Русия.

Базираната в Париж банка очаква подразделението й за корпоративно и инвестиционно банкиране да отчете нетна печалба в размер на между 2.3 и 2.8 млрд. евро през 2012 г. Societe Generale прогнозира Русия да има най-голям принос от чуждите държави към добрите резултати на банката от дейността й свързана с банкиране на дребно през 2015 г.

От Societe Generale очакват печалбата на банката да бъде по-добра, на фона на намаляващите загуби от рисковите й активи на стойност 37 млрд. евро, но в същото време може да търси партньорства, за да поддържа независимостта си, заяви миналия месец главният изпълнителен директор Фредерик Удеа. Банката очаква 3 млрд. евро печалба за 2010 г.

Активността в търговията с акции през второто тримесечие е променлива, което се дължи на по-малкият апетит за риск, казват от банката. Societe Generale потвърди, че очаква рисковите й активи да й донесат загуби в размер на между 700 млн. еври и 1 млрд. евро през тази година.

Societe Generale хвана инвеститорите неподготвени на два пъти през последната четири тримесечие, като съобщаваше преди планирано обявяване на резултатите, че очаква "малка" печалба. През миналия месец банката отчете 1.06 млрд. евро печалба за първото тримесечие, която беше по-добра от предварително очакваната от анализаторите. Добрият резултат се дължеше на силното представяне на подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране.

Печалбата на подразделението възлезе на 541 млн. евро през първото тримесечие, в сравнение със 171 млн. евро загуба за същия период година по-рано.

Акциите на Societe Generale са се обезценили с 28% от началото на годината, докато книжата на най-голямата френска банка BNP Paribas SA, поевтиняват с 15%.