Втората най-голяма френска банка - Societe Generale SA, отчете рекордна загуба за изминалото четвърто тримесечие в размер на 3.35 млрд. евро в резултат на загуби, свързани с търговия с финансови активи, във връзка с нашумелия скандал.

През сравнимото тримесечие на миналата година банката регистрира печалба в размер на 1.18 млрд. евро.

За цялата изминала година печалбата на банката се е понижила до 947 млн. евро, на фона на реализираната година по-рано от 5.22 млрд. евро.

За слабия резултат от ръководството на банката обвиниха неоторизираните действия на трейдъра си Жером Кервиел, чиито позиции са донесли загуба за банката в размер на 4.9 млрд. евро. Това са били и най-големите в историята на банката загуби от търговия с финансови активи.

Изнесен доклад от разследването в банката показва, че мениджмънта на банката не е взел под внимание близо 75 предупреждения от различни одитори относно действията на Кервиел за последните две години.

Банката е отписала активи в размер на 2.05 млрд. евро в резултат на загуби, свързани с кризата на ипотечните пазари.

Тези загуби принудиха френската банка да повиши капитала си с 5.5 млрд. евро през настоящия месец.

В същото време дивидентът, изплащан от една от водещите финансови институции, бе занижен до 90 евроцента, в сравнение с нивото му от 5.2 евро преди това.

От началото на годината акциите на Societe Generale загубиха 28% от стойността си по време на търговията им в Париж, като загубата им превиши тази от 20% на най-голямата френска банка - BNP Paribas SA, която вчера отчете спад с 42% в печалбата си за четвъртото тримесечие, до 1.01 млрд. евро.

Звеното за инвестиционно банкиране е реализирало загуба в размер на 3.9 млрд. евро през четвъртото тримесечие, както и 2.22 млрд. евро за изминалата година. За сравнение, година по-рано то завърши с печалба от 2.34 млрд. евро.

Звеното за бизнес кредитиране е реализирало печалба в размер на 315 млн. евро за тримесечието, в сравнение с 318 млн. евро през четвъртото тримесечие на предходната година.

Още по темата:

Брокерът от Сосиете женерал не се укрива и ще бъде разпитан

Адвокатите на Жером Кервиел твърдят, че SG прикрива загуби чрез него

Вътрешният контрол в Сосиете женерал не се е задействал, според Кристин Лагард

Докладът за финансовия скандал в Сосиете женерал отчита пропуски в системата за контрол