Чистата печалба на френската банка Societe Generale за изтеклото тримесечие на 2010 г. достигна 1.06 млрд. евро. Година по-рано банката отчете нетна загуба в размер на 278 млн. евро. Такива данни се съдържат в публикувания днес финансов отчет на компанията.

Приходът на SG нарасна с 33.9%, до 6.58 млрд. евро, спрямо 4.91 млрд. евро за същия период на 2009 година. Оперативната печалба на банката за първото тримесечие на тази година е 1.48 млрд. евро, при 218 млн. евро година по-рано.

Редно е да се спомене, че публикуваните данни изненадаха приятно и експерти, и пазарни участници. Аналитиците, анкетирани от Reuters, очакваха чиста печалба за тримесечието в размер на 614 млн. евро.

„Societe Generale е уверен, че е в състояние да постигне целите си за тази година и да разчита на бъдещото възстановяване на световната икономика", се казва в прессъобщението на банката. В документа се подчертава още, че банката има реалните шансове да постигне заявената печалба от 3 млрд. евро за тази година.

Societe Generale е международна банкова група, чиято щаб квартира е в Париж. В България финансовата институция е представена от SG Експресбанк. Societe Generale е основана през 1864 година. В сферата на дейност на банката влизат и управление на активи, инвестиционно банкиране, финансови услуги и др.