Столичната община планира да възстанови статуквото си на мажоритарен собственик в Общинска банка, съобщи председателят на градския парламент Андрей Иванов.

За целта общинарите ще гласуват на сесията утре свикване на извънредно общо събрание на финансовата институция, на което да се реши промяна в ръководството и в устава на трезора.

Според нормите в момента тежест в управлението на банката няма мажоритарният собственик. Заради това сме с вързани ръце, обясниха от "Московска" 33. Кметството има 75% дял.

Останалите 25% са на фирми, приближени на бизнесмена Христо Ковачки. Ще искаме и съдействие от БНБ, ако ръководството на Общинска банка не се съобрази с волята на принципала, каза още Иванов.

Той припомни, че още през 2009 г. общинският съвет е поискал от ръководството на Общинска банка да бъде проведено извънредно общо събрание за промяна на ръководството и надзорния съвет.

Още тогава искахме да се възстанови статуквото и представителността на капитала на Столичната община в ръководството и управлението на банката, добави той.

Източник: в. Стандарт