Легендата сред инвеститорите Джордж Сорос вижда в съчетаването на „Брекзита“, банковата криза и проблемите с мигрантите значителен риск за Европейския съюз. По тази причина той предлага да се създаде елитен клуб на европейските държави, съобщава БГНЕС.

Сорос e прочут с това, че засяга болните въпроси. При това той не се ограничава само с предупреждения. Едновременно с това инвеститорът пуска в действие и своите милиарди. Неотдавна Сорос спечели 100 милиона евро от „Дойче банк“, веднага след като предупреди за новата банкова криза.

Не е случайно, че своето първо голямо интервю след решението на британците за „Брекзит“ той даде за италиански вестник. Защото Италия със своите разпадащи се банки се смята за икономически барутен погреб на континента. Държавата, която може да доведе до следващата дългова криза, по-сериозна, отколкото в Гърция.

В края на юли се очакват резултатите от европейските стрес тестове за банките и тогава ни заплашва следващата икономическа неприятност. Едновременно с това Сорос вече смята, че политическите проблеми представляват голяма заплаха.

„След „Брекзит“ Европейският съюз е заплашен от смъртна опасност“, каза той в интервю за „Кориере дела Сера“. Европа трябва да се превърне в обединение, което отново да изглежда привлекателно отстрани и към което и Великобритания да поиска да се присъедини. „Само тогава Европа може да оцелее“.

Слабото място на еврозоната

Вътре в ЕС Сорос смята, че Италия е най-голямото предизвикателство. „Страната е слабото място на Еврозоната“, заяви милиардерът. За това на първо място са виновни прогнилите банки, които се нуждаят от незабавно оздравяване.

Той има ясно предложение за разрешаването на кризата. Институционалните кредитори трябва да бъдат привлечени към санкциите, а на частните да се възстановят загубите. Правилата на банковия съюз трябва да се спазват.

Решението на Сорос прилича на стрес тест за световните банки. По данни на Банката за международни разплащания италианските банки имат задължения от 80 милиарда долара към френските, германските, испанските финансови институции, както и към тези в САЩ. Германските очакват от своите италиански конкуренти 11.5 милиарда долара, а френските цели 40 милиарда долара.

Турция – другото слабо звено

Следващият опасен фактор за Сорос е Турция. „Договорът с Турция е твърде слаб фундамент, за да се изгражда върху него европейската миграционна политика“. Преговорите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с Русия променят съотношението на силите в ущърб на ЕС. Тук Европа трябва да намери силен отговор.

Неотдавна легендарният инвеститор, милиардер и политически стратег вече предупреди, че Русия успешно върви по пътя към превръщането си в свръхдържава. Сорос сравнява този процес със скачените съдове. Докато ЕС губи своето влияние и сили, Кремъл увеличава своето глобално влияние. Тук новият европейски клуб трябва да създаде силен противовес.

Сорос ратува за Европа на две скорости. Разликата между еврозоната и Европейския съюз трябва да бъде по-ясна. С държавите, които не са членове на еврозоната, трябва да има друг подход. А ЕС трябва да полага грижи единствено за вътрешната и външната стабилност.

Броят на мигрантите намалява само защото е затворен балканския маршрут. Сега мигрантите ще търсят нови пътища, например, през Либия или Египет.