Тежка икономическа рецесия би принудила европейските банки да наберат до 250 млрд. евро свежи средства и би увеличила нуждата на правителствата да вземат средства назаем с една пета, според проучване на рейтинговата агенция Standard & Poor's.

Според стрес тест на S&P за това как биха се справили европейските страни и банки при "тежък икономически спад" от 2011 до 2015 г. общо 22 от 99 финансови институции, включени в него, ще трябва да наберат 161 млрд. евро.

Представителната извадка покрива около 70% от европейския банков сектор, така че цялостната сума за рекапитализирането на банките в Европа вероятно ще е между 200 и 250 млрд. евро, според анализатори.

Изчисленията предполагат, че банките ще трябва да бъдат рекапитализирани, така че да покриват първична капиталова адекватност (Tier 1) от 7%, за да смекчат опасенията на пазара по отношение на тяхната платежоспособност.

Гръцката, ирландската, испанската и португалската банкови системи са най-тежко засегнати, съгласно хипотетичния сценарии на стрес теста.

Европейските регулаторни органи отново подлагат банките на стрес тестове, за да проверят как биха се справили в условия на рецесия, въпреки че вече се появиха критики, че тестът не е достатъчно строг. Миналогодишните стрес тестове също бяха критикувани за това.

От S&P също така изчисляват, че нуждите на правителствата от средства взети назаем ще нараснат общо с над 20% за петгодишния период по сценария на стрес теста.

"Въпреки всичко, нашият анализ на 400 рейтинга в Западна Европа показват, че като цяло регионът, макар и пострадал, вероятно ще може да се справи с този шок и да се възстанови икономически," се казва доклада на S&P.

От S&P казват, че в техния сценарии има три фази. Първо лихвите по облигациите нарастват; след това достъпът до средства за рефинансиране на задължения се влошава, особено в периферните страни от Еврозоната; и последно следва сериозна икономическа криза, която засяга особено силно Гърция, Ирландия, Португалия и Испания.