Загубите на финансовите институции от кризата на ипотечните пазари, разразила се в САЩ и засегнала и останалите световни пазари, могат да преминат границата от 265 млрд. долара, прогнозира една от водещите рейтингови агенции в света - Standard & Poor's.

От S&P са понижили или преразгледали рейтинга на емисии ипотечни облигации в размер на 534 млрд. долара, във връзка с кредити, отпуснати на хора с лоша или недостатъчна кредитна история.

До момента основната част от отписаните активи във връзка с ипотечната криза се пада на водещите щатски инвестиционни банки - Citigroup Inc. и Merrill Lynch & Co.

Очаква се обаче да се постигне ефектът на доминото и загуби да започнат да отчитат и останалите основни финансови институции, не само в САЩ, но и в Азия и Европа.

Специалисти заявяват, че все още е трудно да се прогнозира размерът на бъдещите загуби, като той до голяма степен ще зависи и ще продължи да се предопределя от броя на лошите ипотечни кредити, както и до колко дълго ще продължи кризата на пазара.

Някои от най-големите банки вече са поели голяма част от удара в резултатите си през изминалата година, като какъв ще е размерът им през тази ще зависи от по-нататъшното развитие на пазара на недвижими имоти.

Сред най-големите щатски кредитни институции специализирани при ипотечните кредити, загубите са и най-големи.

Тук влизат компании, като Fannie Mae and Mclean, както и базираната във Вирджиния Freddie Mac, които доскоро изразяваха мнение, че кризата ще бъде краткосрочна и скоро ще станем свидетели на обръщане на тренда. Все още обаче нещата не изглеждат точно така.

Над 1% от щатските домакинства са в някаква форма на просрочване на своите задължения по ипотечните кредити, сочи наскоро обявена статистика.