Традиционно слабите месеци януари, февруари и март тази година се очаква да са по-активни от предходните години, от една страна поради оживлението на пазара в края на 2009 г. и от друга поради очакванията през тези месеци да се появят повече изгодни оферти на пазара на недвижими имоти от затруднени клиенти, нуждаещи се от свежи пари.

Това обявиха от КредитЦентър за Profit.bg в анализ за очакванията на пазара за 2010 г.

От друга страна още от началото на годината някои финансови институции влязоха в кампания по ипотечните си кредити, като очакванията са още няколко банки да влязат в такава кампания през февруари и март.

През пролетта активността ще се засили и потребителите ще преразгледат позицията си на изчакване, в резултат на което общите обеми през новата година ще надвишат тези през 2009-та с 20-25%.

Лихвите също ще продължат да следват тенденцията на намаляванв, оформила се в края на 2009г., като се понижат между 0.5 и 1%, като при някои левови кредити спадът може да достигне и 1.5%.

Така в края на 2010 г. лихвите в евро очакваме да се движат между 7.25 и 7.75%, а в лева - между 8.5 и 9.5%. Не се очаква сериозна промяна на другите параметри на кредитите с изключение на промоционални кампании, в рамките на които може да има намаление на отделни такси или комисионни.

Средният размер на отпуснатите кредити ще нарасне, тъй като ще се раздвижи и средния ценови сегмент на имотния пазар. Финансирането ще се задържи около 55-70% от цената на сделката, като за по-ликвидни имоти то ще достига до 80%.

През 2010 г. се очаква да се появят и нови, съобразени с кризисните условия продукти с фиксирана лихва за определен период, както и повече възможности за финансиране на имоти в строеж - между Акт 14 и Акт 16.

Според анализаторите все още е рано да се появят продукти за финансиране на имоти „на зелено". Позитивни са очакванията и за качеството на отпуснатите кредити - според много фактори чистотата на кредитния портфейл през 2010 г. ще е много по-висока от тази на кредитите, отпускани до момента.