Цената за Freddie Mac и Fannie Mae за набиране на капитал става все по-висока от ден на ден, което вероятно ще принуди правителството да влее пари в най-големите щатски ипотечни компании.

Спадът в обикновените акции на държавно създадените фирми се ускори миналата седмица до повече от 90% за годината, а доходността на привилегированите акции се е удвоила поради спекулации, че ще се наложи Хенри Полсън да спасява компаниите, което ще намали, или заличи напълно, стойността на ценните книжа.

Freddie падна миналата седмица с 52%, до 2.81 долара, на борсата в Ню Йорк, а Fannie загуби 37%, до 5 долара. Техните привилегировани акции се предлагаха за 19 цента за долар поради спекулациите, че дивидентите може да бъдат спрени.

Дружествата са създадени от Конгреса, за да се улесни покупката на жилища, като печелят от държането на ипотеки и ипотечни облигации като инвестиции и чрез събиране на такса за гарантиране и пакетиране на заеми в ценни книжа.

Двете компании, които притежават или гарантират най-малко 42% от от 12 трилионния ипотечен дълг в САЩ, публикуваха комбинирани загуби в размер на 14.9 млрд. щатски долара през изминалите четири тримесечия.

Freddie договори през месец май да набере 5.5 млрд. долара, за да отговори на изискванията, въпреки че все още не е пълно приключил финансирането. Fannie привлече 7.4 млрд. долара този месец в подобно споразумение.

Fannie има 47 млрд. долара капитала към 30 юни. Дружеството се изисква от регулаторите да държи 37.5 млрд. долара. Капиталът на Freddie възлизала на 37.1 млрд. долара, в сравнение с изискване за 34.5 млрд., показват данните.