Спекулациите на пазара, че щатската инвестиционна банка - JPMorgan Chase & Co. обмисля завишаването на офертата си за изпадналата в затруднение Bear Stearns Cos. близо пет пъти до 10 долара на акция, съобщено от изданието The New York Times, доведе до значително поскъпване при акциите на компанията.

Те скочиха с над 65%, или четири долара, по време на търговията си на нюйоркската фондова борса, до ниво от 9.90 долара за брой.

Обмисляне на варианта за повишение на офертата от страна на JPMorgan стана реалност в опита на компанията да задоволи значителното недоволство от страна на основни акционери в Bear Stearns, които предприеха действия за това сделката да не стане реалност.

Новината за закупуване на последната компания по 2 долара на акция от миналата седмица доведе до значително понижение в цената на акциите на компанията и огромни загуби за акционерите в нея.

Така от постигнатия си през изминалата седмица минимум при ниво от 2.84 долара за брой, акциите на компанията са поскъпнали близо три пъти и половина.

Бордът на директорите на Bear Stearns се опита да продаде дял в размер на 39.5% от компанията на щатската JPMorgan, което разрази истинска битка между тях и акционерите на компанията.

Решението за продажбата на компанията не е окончателно, като преди да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено с гласуване от акционерите.

Съгласно законите на щата, в който компанията е регистрирана, бордът на директорите притежава законодателни права да продава до 40% от капитала й без одобрение от страна на акционерното събрание.