Спестихме 440 млн. лв. за месец

1315
Спестихме 440 млн. лв. за месец

Домакинствата в страната са спестили 439.3 млн. лв. през месец юли, показват изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

От тях, най-малко е ръстът при депозитите във валути, различни от левове и евро - 55 хил. лв., докато тези в евро са 70 хил. лв. Повишението при спестяванията в левове е най-голямо и възлиза на 314 хил. лв.

Така в края на юли 2012 г. населението има депозирани 34.2 млрд. лв. в търговските банки, от които 17.4 млрд. лв. в левове, 13.77 млрд. лв. в евро и 3.04 млрд. лв в други валути.

Само за последните 12 месеца домакинствата са спестили 4.4 млрд. лв., като най-голям ръст статистиката отчита при новите влогове в левове - 3.57 млрд. лв.

Нарастването при евровите и спестяванията в други валути е от съответно 313 и 543 млн. лв.

Изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка показват, че населението насочва влоговете си главно към 11 банки в страната. Всички те успяха да привлекат по над 100 млн. лв. нови депозитите за разглеждания период.

Лидер в това отношение е Първа инвестиционна банка, успяла да привлече 852 млн. лв. депозити, докато в Корпоративна търговска банка и Уникредит Булбанк бяха вложени съответно 759 и 433 млн. лв.

В челото сред предпочитаните банки за нашите спестявания са също и Централна кооперативна банка и Банка ДСК, привлекли 413 млн. лв. и 376 млн. лв. нови влогове.

Над 100 млн. лв. са депозираните средства за периода и в още шест банки - Обединена българска банка, Райфайзенбанк, SG Експресбанк, Пощенска банка, Българо-американска кредитна банка и Алианц Банк.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg