3 млрд. лв. повече спестени пари на българите в банките, отчитат от БНБ за миналата година. Според анализаторите, увеличението на депозитите е за сметка на свежите пари в икономиката.

От доста време насам зад сухите данни се крият положителни тенденции. Парите се увеличават, задълженията намаляват. Към края на декември 2010 г. парите под формата на депозити са 27 345 млрд. лв.

Ръстът обаче е само при парите на домакинствата - депозитите на фирмите остават без промяна и са 12 млрд. лв. Това значи, че домакинствата изкарват пари, но предпочитат да не ги харчат.

"Най-вече свиване на потреблението на относително скъпи стоки с дълготрайна употреба - автомобили, домакинско обзавеждане, покупка на жилище", каза Лъчезар Богданов, финансов анализатор.

По-смело се взимат и кредити - ипотечните например отчитат 4% ръст. Очакването е това да се запази и през настоящата година.

"Хората в момента, които не са успели да се сдобият с жилище преди кризата, го правят сега и ще продължат да го правят през 2011 г. като ще имат възможността да го правят при доста добри цени на недвижимите имоти", каза Тихомир Тошев, специалист кредитиране.

И още една добра новина - от тази седмица вече е факт първата банка за тази година, която намали лихвите си с половин процент.

През 2010 г. всички банки са свалили лихвите общо с процент и половина. Ако добрите сигнали за икономиката ни продължат още тази година може да очакваме още по-ниски лихви.

Източник: bTV