Лепенка, която предпазва банковите карти от източване, е изобретена в България. Тя може да се купи за 9,90 лв. и всеки сам да си я залепи, информира в. Стандарт.

Продуктът, наречен SkimProt, е без аналог в света, съобщи Емил Цолов, на банков форум. "SkimProt вече е патентован и разработваме стратегия за разпространението му по света.

Иновативният продукт предлага универсално решение със специална технология за предпазване на картите с чип, каквито вече са практически всички издавани от банките кредитни и повечето дебитни карти.

Лепенката скрива абсолютно всичко, записано на лентата, и съдържа само сервизен код. Той, най-просто казано, "казва" на банкомата или POS терминала да чете чипа на картата. Само една лепенка, но в нея се съчетават всички използвани технологии за защита в един продукт", обясни Ставрев.

Той уточни, че тя по никакъв начин не променя банковата карта, не влияе на информацията, записана върху нея, и е независима от платежната система. Функционира с всички банки и карти, тествана е на много от финансовите пазари.

SkimProt няма отношение към бранда и за нея няма допълнителни и скрити разходи. Информацията върху лепенката не може да се пробие, допълни Ставрев.

Досега са закупени 500 защитни ленти у нас, но затова пък интересът в чужбина е огромен. Водят се преговори с Венецуела, в която вече има дистрибутор, Мексико, Доминиканската република, Южна Африка и др.