Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co. може в крайна сметка да разделят базираната в Шарлът, Северна Каролина Wachovia Corp., която има почти 53 млрд. долара загуби, свързани с ипотечния пазар, информира Bloomberg.

Wells Fargo отправи на 3 октомври оферта на стойност 15.1 млрд. долара за части от Wachovia, която беше значително по-добра от тази на Citigroup на стойност 2.16 млрд. долара. Така двата гиганта се вкопчиха в борба за финансова институция с повече от 20 милиона клиенти и почти 450 млрд. долара депозити.

За да сложи край на правния спор, Citigroup може да се съгласи да закупи клоновете на Wachovia в североизточните щати и в централната част на източното крайбрежие на САЩ, докато Wells Fargo ще получи тези на югоизток и в Калифорния, както и подразделенията на Wachovia за управление на активи и брокерска дейност, според Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит разчита на закупуването на банковите операции на Wachovia след три поредни тримесечия на загуби на обща стойност повече от 17 млрд. долара. Базираната в Сан Франциско Wells Fargo обяви миналата седмица, че закупуването на Wachovia ще й осигури банково присъствие в 39 щата, в сравнение с 24 в момента, и ще я направи водещата потребителска банка в 10 от 20-те най-големи метрополисни района в страната.

Citigroup се опита да блокира споразумението с Wells Fargo в съда през този уикенд, принуждавайки Федералния резерв и Министерството на финансите да се намесят.

От Wachovia обявиха, че офертата на Wells Fargo е по-добра за акционерите, служителите и данъкоплатците, тъй като, за разлика от тази на Citigroup, в нея не се разчита на държавна помощ.

При разделянето на Wachovia, което се обсъжда в момента, нито Citigroup, която е най-голямата щатска банка по активи, нито Wells Fargo ще получат финансова помощ от държавата, според Wall Street Journal.

Борбата между двете банки започна на 29 септември, когато Citigroup направи оферта с подкрепата на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) за спасяването на Wachovia от фалит. Wells Fargo излезе на сцената седмица по-късно с по-голяма оферта, която Wachovia прие. От Citigroup твърдят, че Wachovia е нарушила подписано споразумение да не приема нови оферти.