Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през юли е 29 113 евро

1325
Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през юли е 29 113 евро

Лятото на 2012 г. е първото, в което потребителите се радват на специални летни промоции при ипотечните кредити, сочат данните на Кредит Център.

Те са насочени към купувачи на имоти, които отложиха ваканциите си на море и посвещават юли и август на огледи и подготовка на документи за покупка на собствено жилище.

Предложенията на финансовите институции са изключително атрактивни и на практика стана възможно да получиш кредит срещу лихви между 6 до 7% и в лева и в евро – условия, които българският пазар рядко е виждал и преди кризата.

„Свидетели сме най-активното за последните 5 години лято. Купувачите са силно мотивирани да намерят своя желан имот, за да се възползват от изгодните предложения за кредитиране. При това огромен процент от тях могат да бъдат определени като „много стабилни и желани от банките клиенти”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„През последните години финансовата култура на потребителите се повиши, сега те знаят много за пазара и поставят високи изисквания. Това удължава срока, в който избират банка, но той остава незначителен на фона на времето, необходимо, за да изберат имот. Над 85% от нашите клиенти получават предварително одобрение, но в рамките на три месеца трудно успяват да открият своя имот”, добавя Тошев.

Според кредитните консултанти хората вече не изпитват страх от дългосрочни финансови ангажименти – една тенденция, която владееше пазара от кризата насам, но държат на всяка цена да направят изгодна сделка. Това обаче понякога създава нереалистични очаквания и прави покупката невъзможна.

„Купувачите тръгват с нагласата, че продавачът може и трябва да свали не 10%, а понякога дори 20% от обявената цена. Когато разберат, че това не е възможно, се оттеглят. Ние винаги стимулираме клиентите си да купуват изгодно, защото това намалява риска, улеснява процеса по финансиране и е дългосрочно правилно решение. Проблемът е, че наистина ударните сделки са единици, докато масовите сделки са на цени близки до средните пазарни”, споделя Тошев.

Според него в нереалистичните очаквания на купувачите се крие и основната причина за все още свития пазар на имоти.

Изискванията на банките към кредитополучателите са близки до тези от преди кризата. Клиент с постоянен доход, който е на работното си място повече от 6 месеца и е с добро кредитно досие, на практика винаги ще получи финансиране.

Проблемен все още е сивият сектор, където хората получават официално минимални заплати. За съжаление, тези българи не могат да получат исканите от тях кредити, още по-малко на изгодните в момента нива, въпреки че най-вероятно биха могли стриктно да си ги изплащат.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити продължи да пада и отново е под 30 хиляди – 29 113 евро. Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни продължава и вече 35% от изтеглените ипотечни заеми са в родната ни валута, сочат данните на Кредит Център.

Средният размер на ипотечни кредити в София е намалял с още 3 000 евро, което се дължи основно на активността в ниския ценови сегменти.

Единичните сделки за луксозни имоти не могат да натежат в статистиката, където преобладаващи остават покупките на двустайни жилища на цени между 35 000 и 45 000 евро. В столицата остава и най-висок дела на ипотеките в евро.

Кредитите във Варна също отразяват минимално намаление, докато Пловдив показва ръст, с който надминава Бургас. Левовите ипотеки са най-много в Бургас – 39% от всички отпуснати жилищни заеми.

Младите, на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити. Техният дял намалява с няколко пункта за сметка на най-възрастните, тези над 45 г.

Последните са активни на пазара на имоти през цялата година, но предпочитаха да купуват изцяло със спестени средства, докато сега, привлечени от изгодните предложения, търсят макар и минимално външно финансиране.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg