Ръстът на средния размер на кредитите у нас възлиза на 44.33% през първите шест месеца на годината, сочат данните на КредитЦентър.

Средният размер на изтеглените кредити за периода за цялата страна е достигнал 44 886 евро, докато за същия период на изминалата година е бил едва 31 100 евро, според статистиката на кредитната институция.

Основната причина за големия скок се крие в ръста на цените на недвижимите имоти. Тази зависимост се очертава ясно при анализ на данните в отделните градове на страната.

В София, където пазарът беше активен през целия период, благодарение на миграцията на населението от по-малките към по-големите градове, покачването достига 50%, докато във Варна, където и цените са в застой, ръстът е едва 10%.

„На фона на дълбоката финансова криза тези данни изглеждат изключително оптимистично”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на КредитЦентър. „Преди да направим глобални изводи, трябва да отчетем редица външни фактори като усвояването на част от одобрените през предходната година кредити, както и безспорния факт, че макар и малко, у нас все още има банки, които не са пристъпили към повишение на лихвените нива.”

И през тази година средният кредитополучател тегли кредит между 30 и 50 хиляди евро и има месечен доход между 500 до 1000 лв.

Той / тя е работи в сферата на информационните технологии и телекомуникациите или в държавната администрация и финансира между 80 и 90% от покупката на жилище със заемен капитал. Обвързва се за срок над 25 години, тегли кредит в евро и подписва договор за лихва между 6.4 и 7.25% в евро.

Според Тихомир Тошев този сборен образ на кредитополучателя, макар и доста абстрактен, описва онази група българи, които са в основата на кредитната динамика през последните години. Затова е изключително важно да знаем, че 18% от тези хора вече отлагат сделките си, а 32% от отказалите се намират цените на имотите за прекалено високи.

Очакванията на КредитЦентър са през предстоящите летни месеци този процент да расте и през есента картината на родния ипотечен пазар да е по-различна. Това би трябвало да накара и банките и продавачите на имоти да предложат промоционални условия за традиционно активните октомври и ноември, което да предизвика „раздвижване” и да предизвика още едно покачване на основните показатели – обем и размер на ипотечните кредити.