Отиващата си 2007-а година се оказа поредната активна за кредитирнето у нас, се казва в анализ на КредитЦентър. Ръстът на средния размер на кредита за страната е 67.36%., като сделките, сключени при най-високи нива, надвишиха сумата от 300 хиляди евро.

Летните месеци юли и август за първа година достигнаха обеми, характерни за традиционно най-силните ноември и декември. Вече регистрираме не един, а два върхови периода в рамките на дванадесетте месеца - летен и зимен пик. Появяват се редица нови продукти, от които най-голяма популярност придоби ипотечният кредит за лично ползване.

Увеличи се и процентът на реализирани с помощта на кредитен консултант сделки. Проучване на КредитЦентър показва нарастване от около четири пъти – ако през 2006 година едва 5% от кредитите са били консултирани от независим финансов съветник, то през изминалата 2007-а те са 1/5 от всички отпуснати заеми. Услугата става все по- предпочитана, тъй като предлага успешни решения и пести време.

Най-малкият изтеглен кредит за 2007 г. с посредничеството на КредитЦентър е в размер на 1450 евро - ипотечен кредит за СМР, а най-големият - 355 000 евро ипотечен за покупка на къща в кв. Бояна. Най-възрастният клиент, получил ипотечен кредит, е 70-годишна дама от Варна, а най-младият – 19-годишен младеж от София. Размерът на най-големия поискан ипотечен кредит достигна до 1 600 000 лева. Най-краткият срок, в който е отпуснат кредит, е три дни, а най-дългият – почти година.

През 2007 г. се наблюдава и увеличено търсене на кредити и в малките градове, където традиционно пазарът е по-слаб, а набавянето на средства се осъществява чрез близки и познати. Нарасна не само броят на отпуснати кредити, но техният размер. Все повече хора се обръщат към банките с искане за отпускане на средства както за закупуване, така и за ремонт на имота си.

Наблюдаваме ръст при различните параметри на ипотечното кредитиране въпреки рестрикциите на БНБ и последвалото увеличение на лихвените нива от страна на някои банки в страната. Този ръст беше прецедент за българския ипотечен пазар, тъй като той е млад и реално се развива едва от 2003 г.

“Така клиентите разбраха, че движението на лихвите по кредитите им няма да бъде само в посока намаляване, а ще има моменти, в които ще има и повишение, когато пазарните тенденции у нас и по света са в такава посока”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на КредитЦентър.

За 2008 г. компанията прогнозира по-умерен ръст в ипотечното кредитиране, който да достигне до 40-45%, а при потребителското – до около 30%. Очаква се лихвените нива да се запазят непроменени през първото полугодие, а през второто да се понижат с 0.2 до 0.5%.

Нараства интересът към кредити в различна от традиционните евро и лева валута, при която могат да се предложат по-добри лихвени равнища. Тези нови продукти ще стават повече на брой и по-разнообразни. В сферата на кредитното посредничество през 2008 г. се прогнозира достигане на обеми от около 30% от всички отпуснати кредити за физически лица.