Овърнайт депозитите, направени от банките в еврозоната в Европейската централна банка (ЕЦБ), са достигнали през изминалата нощ максимална стойност за последната година и половина, съобщи БТА.

Това равнище се определя като израз на недоверие в банковата система, предаде Франс прес. Банките от еврозоната са депозирали 304.3 милиарда евро в налични средства в ЕЦБ, сочат публикуваните днес данни, отразявайки един друг аспект на кризата на доверието след новината от вчера за изключителна акция на водещите световни централни банки, чиято цел е да се облекчи финансирането им във валута.

Депозитите бяха достигнали доста по-ниски равнища през първата половина на 2011 година, но след това отново тръгнаха нагоре. На 7 ноември те вече се бяха насочили към символичния праг от 300 милиарда евро.

В разгара на дълговата криза европейските банки вече си нямат достатъчно доверие, за са де кредитират взаимно, когато имат излишни пари в наличност и предпочитат да ги оставят на сигурно място - в ЕЦБ - при не толкова интересна лихва, отбелязва АФП.