Спокойствието сред инвеститорите, че европейската банкова система е значително по-стабилна от американската и няма да станем свидетели на подобна криза, може би не е съвсем основателно.

Най-големите европейски банки са с по-голям недостиг на капитал от щатските си колеги, сочи изследване на базираната в Брюксел изследователска агенция Centre for European Policy Studies.

Само водещата немска банка Deutsche Bank е ползвала заемни средства за над 50% от собствения си капитал, за да закупи активи от над 2 трлн. евро, или над 80% от размера на немската икономика.

В същото време изследването сочи, че спасителният за банковата система план в САЩ, оценяван на около 700 млрд. долара от страна на ФЕД, би бил трудно приложим в Европа, като би изисквал сложна координация между Европейската централна банка и европейските страни.

Като цяло ливъриджа, ползван от водещите европейските финансови институции, възлиза на 35%, на фона на под 20% за щатските такива.

В тази насока, дори и относително по-малко по размер отписване на активи от страна на европейските банки, в сравнение с щатските, може да доведе до сериозно разстройване на „стабилната“ европейска система.

Ако банките бъдат принудени да продават закупените със взети назаем средства в момента, това може да доведе до сериозна криза в сектора при липса на много възможности за финансиране със свеж капитал.

Схващането сред инвеститорите, което е в основата на липсата на паника, че европейските банки са „имунизирани“ срещу кризата, може би не е напълно вярно.

Като към това добавим и факта, че много от тях са инвестирали на ипотечните пазари в САЩ, въпрос на време е да видим как ще се отрази наблюдаваната криза на резултатите им през следващите тримесечия.

Опасност биха създали в настоящата ситуация каквито и да било съмнения за ликвидна криза при някоя от водещите банки, което пък да инициира понижение на рейтинги и оттам масови разпродажби на акциите на банките.

Британската банка - Barclays PLC, с активи на стойност 1.3 трлн. паунда, или повече от цялата икономика, е ползвала ливъридж от около 60%.