Стабилността на най-големия играч в банковата система на Унгария – Банка ОТП, изобщо не стои под въпрос, защото се основава на почти шест десетилетия балансирана дейност, на нейната финансова мощ и независимост, коментират от Банка ДСК, част от ОТП Group.

„Нашата банка нито се притежава от чуждестранна банка, уязвима от кризата на банковите пазари в Западна Европа, нито е свързана с борещите се сега с кризата банки в Западна Европа и САЩ,“ се казва още в съобщението.

Банка ОТП предлага широко разнообразие от сигурни възможности за инвестиция, варирайки от традиционни депозити до ипотечни облигации, и прилага благоразумни практика на кредитиране, а така също строга система на кредитен рейтинг и класификация на длъжниците.

„Нашата банка винаги е действала с чувство за отговорност, когато кредитира от средствата на своите вложители. Отлично доказателство за това е солидното качество на нейния кредитен портфейл,“ коментират от институцията.

„Банка ОТП провежда последователна и проактивна бизнес политика. Тя ни подготви навреме за смущенията и бурите, които започнаха миналата година на финансовите пазари по света, и продължи да укрепва своето капиталово обезпечение, което по международни стандарти е изключително добро. Натрупаният ликвиден излишък гарантира, че отражението на един потенциално по-дълъг период на негативни процеси по международните финансови пазари ще бъде разумно управлявано,“ съобщават от банката.

За да поддържа и укрепва доверието, Банка ОТП постоянно развива своите продукти и услуги. Тя плаща по-високи лихви на спестяванията на нови вложители и инвеститори, като същевременно включва повишената цена на средствата (ресурса) в своите кредитни продукти и прилага инструменти, предназначени да сведат до минимум риска на банката и на кредитополучателя, се посочва още в уведомлението.